RECOMANDARI

Pentru a estompa factorii de risc privind afectiunile cardiovasculare, activati constant cel putin pe doua planuri: alimentatia nutritiva si activitatea fizica.

Exercitiile va ajuta atat sa preveniti, cat si sa anulati din efectele afectiunilor cardiovasculare. Excursiile, drumetiile au valoare terapeutica - combat sedentarismul, generator la randul sau de numeroase maladii intre care cele cardiovasculare se situeaza pe primul loc. Curele montane sunt contraindicate persoanelor cu afectiuni cardiovasculare avansate.

Legatura dintre poluarea aerului si afectiunile cardiace este foarte puternica.

Curele balneare sunt indicate in numeroase afectiuni (contraindicatie: hipertensiunea arteriala marcata, insuficienta cardiaca) ; statiuni Tusnad, Borsec, Covasna, Vatra Dornei etc. - Cereti sfatul medicului curant!!

Clima influenteaza starea noastra de sanatate in functie de caracteristicile ei. Caldura mare are urmari nedorite asupra sanatatii; sa ne pazim deci de canicula purtand o palarie pentru protectia capului, imbracaminte de bumbac si luand cu noi suficiente lichide pentru hidratare.

Lichidele prea reci insa, si baute pe nerasuflate, mai ales atunci cand suntem infierbantati, pot genera un stop cardiac.

Frigul (amplificat de vant) mareste evaporarea apei din corp ingreunand circulatia sangelui; fluctuatiile bruste ale presiunii aerului pot agrava si acutiza bolile cardiovasculare.

Nutritia corecta este esentiala. Pentru a functiona cum trebuie inima are nevoie de colesterol de buna calitate si de lecitina. Mesele vor avea un volum redus, dar vor fi mai dese si se vor evita alimentele greu digerabile. Mesele vor fi frugale si alcatuite din alimente usor digerabile, pranzul poate fi alcatuit din ciorbe sau supe, friptura la cuptor (sau fiarta) cu garnitura verde, iar cina usoara. Pestele este cea mai eficienta arma impotriva afectiuniunilor cardiovasculare.

Oamenii nu ar trebui sa bea bauturi alcoolice, amagindu-se cu ideea ca fac bine la inima, pentru ca o asemenea ipoteza este falsa.

Si terapiile naturiste isi au limitele, riscurile si efectele lor secundare, respectiv consecintele lor. Natura ofera mijloace vindecatoare extrem de eficace, dar si otravuri puternice - si cele doua aspecte convietuiesc adesea, mai ales in fitoterapie. Inainte de intrebuintarea unor astfel de produse informati-va daca au contraindicatii (cazuri in care un remediu sau o procedura nu trebuie folosite)

Este recunoscut faptul ca usturoiul are efecte bactericide, antiinfectioase, antisclerozante, tonicardiace, vasodilatoatoare, antioxidante, hipotensoare, antitumorale.

Riscul de dezvoltare a trombozei venoase profunde se poate evita prin miscare (plimbari usoare), evitarea statului prelungit in picioare sau in sezut. Miscarea favorizeaza intoarcerea venoasa, combate si cresterea in greutate. Persoanele cu varsta peste 40 de ani au un risc mai mare de a dezvolta tromboza venoasa profunda ; evitati deasemenea supraponderalitatea.

Meloterapia este o forma a psihoterapiei in care muzica este folosita ca mijloc de exprimare (in loc de vorbire) si care este indicata de terapeut in functie de problemele fiecarui pacient.